Porcelana kantońska

4799664465_ddb81ec7bd_z

Witajcie! W tym tygodniu przygotowałam kolejny wpis z cyklu: ceramika chińska. Dzisiaj podzielę się z Wami wiedzą dotyczącej ciekawego zjawiska jakim jest porcelana kantońska. Ten dość specyficzny rodzaj ceramiki ze względu na swoją unikatowość staje się ostatnimi czasy popularnym obiektem zainteresowania kolekcjonerów.

Nazwa – ceramika kantońska – nie jest wcale pojęciem chińskim. Została ona nadana w XIX w. przez europejskich kupców. W Chinach porcelana ta nosiła nazwę yangqi („porcelana zamorska”). Wymowa tego terminu w dialekcie kantońskim to yang-khi. Ciekawostką jest, że właśnie ta kantońska nazwa zapoczątkowała późniejsze przezwisko Amerykanów – yangkee. (Ciekawe spostrzeżenie, jako że pojęcie to wiązane jest raczej z Holandią lub z narzeczami indiańskimi. Co o tym myślicie?).

Dzbanek zdobiony emalią kantońską, okres Yongzheng (1723-1735) lub Qianlong (1736-1795), Muzeum w Wilanowie

Metalowy dzbanek zdobiony emalią kantońską, okres Yongzheng (1723-1735) lub Qianlong (1736-1795), Muzeum w Wilanowie

 

Ceramika kantońska była produkowana na masową skalę od 1770 r. i nieprzerwanie do upadku cesarstwa w 1911 r.. Wiadomo, że pierwszym amerykańskim statkiem, który przypłynął po tę porcelanę do Makau w 1774 r. był „Empress of China”. W latach 50 całkiem dobre kopie tych wyrobów były produkowano w Chińskiej Republice Ludowej. Niestety potem zostały one zakazane w czasach „rewolucji kulturalnej” i znikły z rynku. Ich produkcję wznowiono dopiero w 1973 r. i przynajmniej do końca XX w. były one robione ręcznie

 

Charakterystyczną cechą wyróżniającą porcelanę kantońską jest fakt iż był ona dekorowana na szkliwie emaliami polichromowymi. Zdobiono ją żywymi kolorami z przewaga intensywnego różu, zieleni i kilku odcieni złota, zgodnie z życzeniem odbiorców, często w europejskie wzory. Były to głównie wazony, misy, talerze, komplety obiadowe, kawowe i herbaciane, tacki, świeczniki, itp. Ważną informacją jest iż sama porcelana, w postaci białego wypalonego biskwitu lub pokryta przeźroczystym szkliwem, była wyrabiana w innych miejscach.

Dzbanek zdobiony emalią kantońską, okres Yongzheng (1723-1735) lub Qianlong (1736-1795), Muzeum w Wilanowie

Metalowy dzbanek zdobiony emalią kantońską, okres Yongzheng (1723-1735) lub Qianlong (1736-1795), Muzeum w Wilanowie

 

 

Najbardziej rozpowszechnioną dekoracją porcelany kantońskiej są tzw. „czerwone medaliony”. Taka porcelana charakteryzowała się zwykle kilkoma panelami wokół centralnego medalionu z motywami kwiatów, ptaków lub bardzo często motyli.

Ceramika kantońska, jak już wspomniałam na wstępie, jest bardzo cennym nabytkiem jeśli chodzi o działalność kolekcjonerską. Ale jak odróżnić dzieło z okresu cesarstwa od tych późniejszych? Otóż od 1890 r. naczynia były opatrzone znakiem China, Made in China lub Decorated in China. Natomiast późniejsze wyroby naśladujące kantońska ceramikę oznaczane były zwykle pieczątkami z czterema hieroglifami w piśmie pieczęciowym, z dodatkową informacją w języku angielskim: Made in China lub Hand-Painted Porcelain.

 

To tyle na dzisiaj! Zapraszam do komentowania! 😀

Agnieszka Gach

2 thoughts on “Porcelana kantońska

  1. Witam! Bardzo ciekawy wpis, jednak obiekty ze zdjęć, podane za przykład, nieco wprowadzają w błąd. Nie jest to bowiem porcelana. Oba dzbanki z Wilanowa wykonane zostały z metalu, a następnie pokryte emalią.

    • Masz rację! Aż mi wstyd, bo sama tego nie zauważyłam. W publikacji, z której korzystałam nie były odpowiednio9 opisane. Wprowadzę zmiany. Dziękuję za komentarz 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *